De 68e editie van de Allegorische optocht is geslaagd! Check de fotos en het juryrapport

St.Nicolaasga

Het dorp Sint Nicolaasga, door de Friezen Sint Nyk genoemd, heeft 3255 inwoners en is daarmee de tweede plaats in grootte van de gemeente Skarsterlân. Het dorp ligt even ten zuidwesten van Joure, prachtig tussen het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen.

De oudste vermelding van het dorp is uit 1399 onder de naam Sinte Nyclaesga. Bij de hervorming ging in 1580 de pastoor van Sint Nicolaasga, Nicolaus Hollandinus, in ballingschap en ging de kerk, het kerkhof en de bezittingen van de pastorie in andere handen over. De katholieken hebben lange tijd hun godsdienstoefening gehouden in een schuilkerk op de Heide. Pas in 1835 werd een nieuwe kerk in het dorp gebouwd, een waterschapskerk, die dienst heeft gedaan tot 1885. Toen werd begonnen aan de bouw van de huidige kerk, de Sint-Nicolaaskerk, een voor deze streken zeer bijzonder rooms-katholiek kerkgebouw. Het is het bedehuis van de parochie, waarvan Nicolaas van Myra de beschermheilige is. Aan deze heilige heeft Sint Nicolaasga haar naam te danken. De kerk is zeer beeldbepalend voor Sint Nicolaasga; de markante toren is vanuit sommige richtingen van heel ver al zichtbaar.

De ontwikkeling van Sint Nicolaasga is verder in belangrijke mate bepaald door de adellijke familie Van Eijsinga. De Van Eijsinga’s zijn afstammelingen van de legendarische grietman Johan Vegilin van Claerbergen die de oorspronkelijke woeste streek in de achttiende eeuw liet ontginnen en bebossen. De bossen om Sint Nicolaasga, de Vegelinbossen, zijn naar hem vernoemd.

Aan de rand van de bossen tussen Sint Nicolaasga en het schaduwrijke buurtschap Huisterheide is een aantal landhuizen verrezen. Daar bevindt zich ook de voormalige stoeterij “De Oorsprong”, door de afstammelingen van Johan Vegilin opgericht teneinde de toekomst van het Friese paard veilig te stellen. “De Oorsprong” doet nu dienst als hotel en conferentiecentrum.

Op enkele kilometers van Sint Nicolaasga, bij de Uilesprong, bevindt zich een vrij toegankelijk strand met zwemgelegenheid aan het Tjeukemeer.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Sint Nicolaasga deel uit van de voormalige gemeente Doniawerstal.

Sint Nicolaasga telt 3 scholen, een rooms-katholieke, een christelijke – en openbare school. Naast de eerder genoemde katholieke kerk heeft het dorp een Nederlands hervormde kerk. Verder heeft Sint Nicolaasga 3 horecagelegenheden, een Zalencentrum, en een verenigingsgebouw welke bij de Hervormde kerk hoort. Het dorp beschikt over een sporthal en heeft o.a. een bloeiende voetbal- en tennisvereniging.

De groeiende bedrijvigheid op het bedrijventerrein “het Slot” en “Slotmolen” is kenmerkend voor Sint Nicolaasga te noemen; de meeste bedrijven vinden hun oorsprong in het dorp. Sint Nicolaasga heeft een grote haven met een open verbinding naar het Tjeukemeer.

Recreatie en toerisme zijn erg belangrijk voor de gemeente Skarsterlân.

De prachtige watersportmogelijkheden en een ideale fietsomgeving dragen hier aan bij.

In de zomerperiode bruist het van de activiteiten in de gemeente, het gemeentebestuur en alle organisatoren van evenementen zijn voortdurend bezig om een kwalitatief goed product neer te zetten.

Sint Nicolaasga is een levendig dorp waar per jaar verscheidene activiteiten georganiseerd worden.

Recente Tweets

VVV Leden- en wagenbouwvergadering. Morgenavond 20.00 in Café de Hoeke. facebook.com/4966465…

Ongeveer 3 maanden geleden op V.V.V. St.Nicolaasga's Twitter via Facebook