Entree

’s Ochtends start de optocht om 10.00 uur en duurt 2 ronden.
Een entreekaartje kost € 7,00.
Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis entree.

’s Avonds begint de Optocht om 20.30 uur en duurt ook 2 ronden.
Een entreekaartje kost € 10,00
Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis entree.

Bij elke kassa is het mogelijk om met pin te betalen. 

Openingstijden kassa's;
* 's ochtends vanaf 9.00 uur.
* 's avonds vanaf 18.15 uur.

Parkeren en bereikbaarheid

U kunt parkeren in de straten van St.Nicolaasga. De parkeerplekken worden aangegeven door witte borden met een blauwe letter P.
Denk er om dat u de auto niet parkeert op plaatsen waar een parkeerverbod geldt.
Er geldt n.l. een wegsleepregeling.
Tevens geldt voor de gehele optochtroute (Gaastweg/Lemmerweg/ Jonkheer F.J.J. van Eysingastraat) op de eerste donderdag van september een parkeerverbod.

Let op: er geldt een parkeerverbod langs en op de provinciale weg N927, Spannenburgerdyk (vanaf de rotonde Sint Nicolaasga hm. 2650 – afslag Idskenhuizen hm. 3930). D.m.v. bebording zal dit duidelijk worden aangegeven.

Indeling Optocht 2023

INDELING ALLEGORISCHE OPTOCHT

‘s Avonds voorafgaande aan de Optocht zal dweilorkest “DE HEEGEMER DEKDWEILERS” uit Heeg de bezoekers langs de route van de nodige muzikale klanken voorzien. Dit wordt al vele jaren mogelijk gemaakt door AUTOBEDRIJF BOSMA. De groepen, wagens en muziekkorpsen staan opgesteld volgens onderstaand schema en rijden 2 ronden (eventuele wijzigingen voorbehouden).

1 ’s Ochtends: Melody & Percussionband “EUPHONIA” uit Wommels.
’s Avonds: Malletband “ORANJE” uit Bolsward

KLEINE WAGENS:

2 SPELERSBUS SC HEERENVEEN
- Fleur Brinksma en Jeen Vennik -
Met hun eigen ontwerp van de spelersbus van SC Heerenveen trekken Jeen en Fleur door de straten van Sint Nyk en moedigen ze hun favoriete club aan. Juich mee! Inspiratiebron: Voetbalclub SC Heerenveen

3 DE ZWARE JONGENS HEBBEN PLANNEN
- Wybe Landman, Herre Landman, Amber Minnema en Reinier van der Werf - Dagobert Duck, de rijkste eend ter wereld, zit genietend in zijn badkuip vol met glinsterende gouden munten. De koude munten strelen zijn veren en hij geniet volop van zijn rijkdom. Maar schimmige figuren, beter bekend als de Zware Jongens, hebben het nu ook op Dagoberts rijkdom gemunt... Ze wrijven zich in hun handen en hebben plannen om de badkuip leeg te roven. Nieuwsgierig of dat ze lukt? Inspiratiebron: Verhalen uit de Donald Duck.

4 STARMUFS
- Dieuwke Boonstra, Nynke van Stralen, Fayline Muijderman en Marije Pieper - Dit koffietentje reist de hele wereld rond. Het is eigendom van 4 knappe meiden. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een heerlijke kop koffie Inspiratiebron: Starbucks

5 DE STROPERS VAN DE TSJÛKEMAR
- Diets, Marinus en Lourens -
Er zijn drie jongens op pad in hun boot op het Tsjûkemar.
Ze zijn aan het vissen en jagen, maar of dit nu altijd even goed gaat.. Inspiratiebron: Eigen idee

6 DE HEKSEN
- Sygrid Boonstra, Ryanne Boonstra en Djûra Elzinga Een heks heeft de hik wat niet meer overgaat. De heksen hebben dit nog nooit meegemaakt. Ze zoeken in hun receptenboek naar een toverdrankje en een toverspreuk, om de heks van de hik te verlossen. Zou het de heksen lukken? Inspiratiebron: Eigen idee

7 THE FLOWER FAIRIES
- Sterre Dijken en Benthe Mijnen -
Deze magische bloemenfeeën betoveren heel Sint Nyk met hun bloemen en magische krachten
Inspiratiebron: Eigen idee

8 DE HÛNEKOP, WA IS DE NIJE EAMEL?
- De lytse ruchhouwers -
Eamel wurd ek in deike alder, derom moatte we op tiid sjen nei sien opvolger! Inspiratiebron: Eigen idee

9 MINIONS
- Niels Feenstra, Hessel Gras, Wiebren van der Sluis, Jelte Jongstra/Brent Kuipers - Banana, banana hier zijn de minions
Inspiratiebron: Verschrikkelijke ikke

10 BBB
- BBB -
Inspiratiebron: Eigen idee

11 JONG GELEERD, OUD GEDAAN!
- Die Twa -
Als junior altijd al een kleine wagen op de straat, nu als senior nog steeds, zolang het gaat.
Wij proberen zo jonge bouwers te inspireren, kom op Sint Nykster jeugd, alles valt te leren! Inspiratiebron: Eigen idee

12 ’s Avonds: Showkorps “PASVEER” uit Leeuwarden

GROTE WAGENS:

13 VERBINDING
- Stichting Mayekehiem -
Na het grote succes van 2022 doet Maeykehiem, vol enthousiasme, ook dit jaar weer mee aan de Allegorische optocht! De voorbereidingen zijn begonnen. Maey- kehiem had geen keuze...we moeten mee doen. Want direct na de editie van 2022 hebben onze bewoners aangegeven dat ze de prijs ‘Beste Nieuwkomer’ willen ver- dedigen. Maeykehiem voelt nog steeds de trots van het meedoen aan de editie van 2022. De organisatie heeft ons met open armen ontvangen en ook de overige deel- nemers en de vele bezoekers aan de optocht hebben ons laten voelen ‘dat we er helemaal bij horen’. De keuze van het thema voor deze editie komt daar uit voort!
De commissie heeft dit jaar gekozen voor het thema ‘Verbinding’.
Bij Maeykehiem weten we wat verbinding is. Kracht, liefde, geluk en verdriet. Ver binding voelen met bewoners, familie, vrijwilligers, collega’s en het prachtige dorp Sint Nyk. We gaan dit jaar ECHT SAMEN, met jullie allemaal, dit mooie avontuur beleven. Beleef je met ons mee?
Inspiratiebron: Eigen idee

14 IT’S THE MOST WONDERFUL TIME... (FOR A BEER)
- Buurtvereniging De Grietman -
Voor de Sint Nyksters is de Merke de mooiste tijd van het jaar. Maanden aan Voorbereiding gaan er aan vooraf. Ze zijn echter niet de enigen. Op een magische plek hier ver vandaan wordt ook al hard gewerkt aan een ander groot feest. Inspiratiebron: Google, Pinterest en Youtube en eigen fantasie

15 TOER DE SINT NYK
- R.K. Basisschool it Klimmerblêd -
De toer doet dit jaar Sint Nyk aan. Zie deze kanjers eens gaan! Inspiratiebron: Tour de France

16 DE FÛGELFERSKRIKKER
- Buurtvereniging Oan ‘t Spoar -
East fan Sint Nyk stiet in âlde Amerikaanske wynmole stil en ferlitten derby.
Mar is it wol sa? De minsken fan “Oan’t Spoar” leauwe dat der dochs mear te sjen is. Foaral at de wyn oanhellet. Dan sjogge hja in grutte fûgelferskrikker stean, mei nog mear spoeken, dy’t harren lân en behûzing hoedzjen tsjin de fûgels dy’t harren bedriege en dy’t de fruchten pikke wolle. Sjogge jo it ek op sa’n rûziche dei? spoeken = oar wurd foar fûgelferskrikker fruchten = oar wurd foar it gewas
Inspiratiebron: Eigen fantasie

17 BRUINE PATER
- Buurtvereniging De Lemmerweg -
De bruine pater ooit een begrip in Sint Nyk en omstreken. De Lemmerweg neemt u graag mee terug op eigenwijze naar deze ‘place to be’. Oude tijden herleven onder het genot van een drankje halen wij graag samen met u herinneringen op.
Inspiratiebron: Reunie de Bruine Pater, Sieds Wijnalda, Het Wapen van Friesland, Youtube

18 ’s Ochtends: Malletband “ORANJE” uit Bolsward ’s Avonds: Brass en percussieband “JUBAL” uit Zwolle

19 WE GAAN VAN START......WE BOUWEN EEN NIEUWE SCHOOL!
- CBS de Paedwizer -
We kunnen niet wachten tot onze nieuwe school er is; we weten niet hoe lang het nog gaat duren. De kinderen van De Paedwizer zijn echter optimistisch en durven het aan om alvast te beginnen met de bouw van een nieuw schoolgebouw in Sint Nicolaasga. Laat je verwonderen over deze moedige actie.
Inspiratiebron: De plannen voor de bouw van een nieuw scholencomplex voor de basisscholen in Sint Nicolaasga

20 DE TIJD KARAVAAN
- Buurtvereniging Op en om’e Rylst -
Bent u op tijd om deze tijdelijke voorstelling over tijd te aanschouwen?
De tijd karavaan navigeert over de wereld om overal de juiste tijd te brengen.
De raderen draaien, energie door noeste arbeid. Heldhaftig trotseren zij de risico’s, op de grens van het vermogen. Samenwerking, productie en inspectie, dynamiek tot in de details. Zo brengen we u bij de tijd.
Weetje: Van oudsher is Greenwich(London) de grondslag voor de tijdsberekening vanwaar de aarde in 24 tijdzones werd verdeeld, gerekend vanaf de nulmeridiaan in het genoemde Greenwich. Een meridiaan is een denkbeeldige lijn over het aardopper vlak, haaks op de evenaar, van pool naar pool, met behulp van tijd en stand van de zon kon men zo over de wereld navigeren.
Inspiratiebron: Zelfbouwpakket houten klok en divers straattheater

21 BOUWPLOEG PRIMA B.V. DENKT NIET IN HOKJES, MAAR MAAKT HET GEWOON MET BLOKJES
- Buurtvereniging De Bouwen Houtring -
Terug van weg geweest, naar tijden zoeken van nieuwe bouwmanieren was het achteraf zo simpel, waar bouwden wij vroeger mee? De aannemers hebben het momenteel allemaal erg druk dus waarom zelf niet bouwen, de tekening zit immers bij het pakket in. Beetje uitvergroten en bouwen maar, of is het toch niet zo gemakkelijk? Oordeel zelf eens over de nieuwe bouwmanier.
Inspiratiebron: Lego

22 KLASSYK OP’E DYK
- Buurtvereniging W.W.E.S. -
Klassyk op ‘e dyk, fan âld nei unyk en hjoed yn Sint Nyk!!! Inspiratiebron: Holland’s Got Talent

23 ’s Avonds: Drum- en Showfanfare “ADVENDO” uit Sneek

24 IT MÛZEHÛS
- Buurtvereniging De Fûgeldobbe -
Neem een kijkje in de huizen van Sint Nykster muizen. In het dagelijks leven gaan ze, net als wij, naar de dokter en de winkel en genieten ze volop van het leven. Inspiratiebron: Geïnspireerd op het wereldberoemde Muizenhuis in Amsterdam

25 HOUTZAAGMOLEN
- De Tarwe Smoothies -
Weet u wat een achtkante bovenkruier dubbele balkenzager is?.... Een molen, en niet zo maar een molen maar een oudhollandse houtzaag molen.
Kijk en beleef hoe stammen tot planken worden gezaagd.
Inspiratiebron: Oud Hollandse houtzaagmolen

26 KPJ XXX
- K.P.J. -
Amsterdam, de bruisende stad vol verrassingen en avonturen. Ontdek de rauwe kant van het stadsleven, waar achter de gevels van de prachtige grachtenpanden de ware realiteit van de stad schuilt. Geef je ogen de kost in Amsterdam, de stad waar alles kan en mag.
Inspiratiebron: Eigen inspiratie op basis van het Amsterdams stadsarchief

27 RRR— RONKENDE ROSSEN RACE
- Buurtvereniging De Gaastweg -
Geïnspireerd op de beroemde paardenraces zoals ‘The Royal Ascot’ en ‘The Kentucky Derby’, doubleert ‘De Gaastweg’ de pk’s op geheel eigen wijze. Vanaf de tribunes wordt het ronkende spektakel gadegeslagen door een flamboyant publiek. We geven U een gestileerde weergave van de strijd om snelheid en stijl. Kijken is bekeken worden.
Inspiratiebron: Beroemde paardenraces

Hoofdsponsors

Techniek & Design door Somar Webdesign St.Nicolaasga
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram